kan du finde indlæg, der især er rettet imod ting du kan gøre på egen hånd eller sammen med en anden.
- Du bliver hvad du tænker
Er du opmærksom på at dine tanker påvirker dine følelser?
Måske skal vi øve os i at tænke mindre negativt. - Psykolog eller psykoterapeut
Kan du kende forskel på en Coach, psykoterapeut, psykolog og psykiater?
Ved du hvem af de fire der er bedst til at hjælpe dig med det du bøvler med. I dette indlæg stiller jeg skarpt på ligheder og forskelle imellem en psykoterapeut og en psykolog. - Selvmordstanker
Kender du en der har selvmordstanker eller har du det selv?
Heldigvis gælder det for langt de fleste at tanken om begå selvmord aldrig har strejfet dem. Alligevel dør der flere af selvmord end i trafikken hvert år. Oplever du selvtanker selv eller kender nogen der har sådanne tanker er det vigtigt ikke at gå med det alene - Find nye muligheder
Kender du følelsen af at være fastlåst?
Her kan du læse en måde som kan hjælpe dig til at komme videre - Skru op og ned for dine følelser
Lægger du mærke til at du ser en masse ting for dig hver dag?
Hvordan disse tankebilleder påvirker os afhænger af blandt andet af måden vi ser dem for os. - Mindfulness
Har du nogen sinde prøvet at meditere?
Mindfulness er for mange blevet en kilde til indre ro. Jeg har skrevet lidt om hvad mindfulness er og et par forslag til at komme i gang - Skriv dine tanker ned
Har du prøvet at skrive dagbog?
Jeg skriver selv dagbog og oplever det som et vigtigt supplement til andre nære venner. - Lær din angst at slappe af
Er du bange for noget der begrænser dig?
Jeg kommer med metode som ofte bruges til at sænke angstniveauet
Du bliver hvad du tænker
Når vi mennesker møder problemer eller ønsker at opnå noget, går vores tanker i gang med at overveje hvad vi kan gøre. Hvilke handlinger der gør at vi løser problemet eller opnår vores mål. Hvis du vil til Gran Canaria ville du sikkert vælge en dato, booke flybilletter og hotel. Hvis du lige er blevet fyret vil du måske begynde at undersøge mulige jobs og sende ansøgninger.
Mange klienter der opsøger mig, har allerede forsøgt efter bedste evne at handle sig ud af deres problemer. For mange ligger både en del af problemet og en del af løsningen i deres tanker og følelser. Prøv at overvej disse fire spørgsmål:
- Er du opmærksom på dine følelser?
- Har du kontrol over dine følelser?
- Er du opmærksom på dine tanker?
- Har du kontrol over dine tanker?
De fleste oplever, at tanker påvirker deres humør og negative tanker påvirker deres humør negativt. Så hvorfor tager vi os ikke bare sammen og tænker positivt?
Desværre kan vi ikke bare uden videre, beslutte os for hvordan vi til tænke. Vi kan træne os til at få mere kontrol over vores tanker, og vi kan blive bedre til at undgå negative tankespiraler. Det første skridt er at blive opmærksom på dine følelser, og bemærke sammenhænge imellem tanker og følelser. Nogle er trætte og irritable, i en halv times tid når de kommer hjem fra arbejde. Nogle bliver vrede hver gang de taler med deres forældre. Hvilke tanker mon der ligger bag de negative følelser du oplever? Kunne du tænke noget andet eller tænke på en anden måde?
Jeg havde engang en kollega jeg delte kontor med, som gjorde mig meget irriteret. Jeg tænke mange vrede tanker, blandet andet at han var langsom, inkompetent og ikke lyttede til hvad jeg sagde til ham. På et tidspunkt besluttede jeg mig for at tænke, at var sat i verden for at jeg dagligt kunne træne min rummelighed. Min kollega ændrede sig ikke, men efterhånden som min nye tankemåde fæstnede sig, blev jeg mindre og mindre irriteret på ham
En simpel øvelse
Jeg vil gerne opfordre dig til at bruge fem minutter hver dag den næste måneds tid, på at afprøve en lille øvelse. Målet med øvelsen er at hjælpe din positive tænkning på vej. Det eneste du skal gøre er, at skrive de tre mest positive ting du har oplevet i løbet af dagen ned, inden du går i seng. Hvis du har svært ved at finde tre ting hver dag, er der ekstra god grund til at afprøve øvelsen. Måske er dine tre mest positive ting i dag at du ikke blev kørt ned på vej til arbejde, at det ikke regnede så meget som du havde forventet og at du ikke gik sulten i seng. Eller måske kan du finde nogle ting er en lille smule mere positive?
Psykolog eller psykoterapeut?
Psykolog eller psykoterapeut?
Jeg arbejder som coach og psykoterapeut og ikke som psykolog. Jeg har mødt en del, der har svært ved at kende forskel på de tre ting. I dette indlæg vil jeg forsøge at beskrive forskellen imellem en psykoterapeut og en psykolog.
Psykologer har en teoretisk universitetsuddannelse. Psykoterapeuter har en uddannelse der bygger videre på tidligere uddannelse og ervervserfaring, hvor der er mere fokus på den terapeutiske praksis. Både psykolog og psykoterapeuter udbyder psykoterapi.
Der er forskellige holdninger til om en psykoterapeut er bedre en end psykolog eller om det omvendte er tilfældet. Jeg er selv uddannet psykoterapeut og har diskuteret dette en del med min bror der psykolog. Vores fælles holdning er at titlen er mindre vigtig. Det afgørende er om de menneskelige og faglige kompentencer er i orden. Desuden er det også afgørende at kemien er i orden. Hvis du er utilfreds med din psykolog eller psykoterapeut vil mit råd altid være, at du skal prøve finde dig en anden.
I dit valg af behandler er der også en anden faktor der spiller ind. At du kan i visse tilfælde kan få tilskud til at se en psykolog.
Sundhedsforsikring
Hvis du har tegnet en sundhedsforsikring eller hvis du har en sundhedsforsikring igennem dit arbejde vil du også have mulighed for nogle gratis konsultationer hos en psykolog. Ofte behøver dine problemer ikke at leve op til nogle kriterier, før du kan få denne hjælp. Kontakt din sundhedsforsikring hvis dette kunne være en mulighed for dig.
Psykologer med tilskud
En anden mulighed er at se en psykolog med tilskud fra det offentlige, hvis du kan få en henvisning fra din læge. Med en lægehenvisning til en psykolog er der er din egenbetaling:
- Første psykologkonsultation 412,75 kr
- Følgende konsultationer 344,17 kr
- (Priserne er fra november 2019)
En henvisning fra lægen giver typisk tilskud til 12 samtaler. Du skal vælge en psykolg fra en liste af psykologer der samarbejder med det offetlige. Der vil typisk være nogle måneders ventetid.
(Læs mere om krav for at få en henvisning)
Der også er to andre redskaber i lægen værktøjskasse: medicin og henvisning til en psykiater. Dette vil jeg dog ikke komme nærmere ind på i dette indlæg.
Hvem vælger mig
Som du kan læse er der ganske gode grunde til ikke at vælge mig. Mest væsentligt er det vel at du ikke kan få noget tilskud, hverken fra sundhedsforsikringen eller det offentlige.
Her er et par af det grunde til at andre vælger mig
- Du behøver ikke en psykisk diagnose
- Du behøver ingen henvisnig fra din læge
- Du kan få din første samtale indenfor 2 uger
- Der er ingen tidsbegrænsing på længden af dit forløb
- Jeg har bred erhvervserfarings udenfor det sundhedsfaglige felt
Udover at være psykoterapeut er jeg uddannet coach med en internationalt anerkendt akkreditering fra International Coach Federation
.
Valget er dit
Jeg håber dig at du finder den helt rigtige person til at hjælpe dig
- Uanset om det bliver en psykolog eller en psykoterapeut
- Uanset om det bliver mig eller en anden dygtig person
Du er velkommen til at skrive til mig hvis du har spørgsmål til tilskudsordninger, og hvilke psykologer du kan vælge. Selvom jeg ikke er psykolog har jeg indgående kendskab til hvilke muligheder der er. Du kan skrive til mig på esben@esbencoaching.dk. Jeg vil besvare dig uden at det koster dig noget og uden nogen forpligtigelser.
Tilbage til forsiden
(Tilbage til oversigten)
Selvmordstanker
Selvmord er et tabu. Der tales ikke om det og ofte er dette en væsentlig del af problemet. Jeg arbejder som rådgiver på Livsliniens telefonrådgivning. Mit håb med dette indlæg er at nå ud til nogle af dem, der går med deres tanker helt alene.
Har du selv haft tanker om selvmord? Har du turdet dele det med nogen? Noget af det vigtigste når man har tanker med selvmord er at undgå at de vokser sig større og ender i selvmordsforsøg.
Tal om selvmord
Noget af det vigtigste er at få snakket med andre om sine tanker, da det at få sat ord på tankerne gør at man ikke oplever at man skal gå med det helt alene med disse tanker. For de fleste vil det at få sat ord på sine tanker i sig selv få tankerne til at blive mere rolige. Desværre kræver det en del mod at dele disse tanker med andre. Har man endnu ikke modet til at dele tankerne med nogen man kender, vil jeg anbefale at man ringer til Livslinien og får en 100% anonym snak om selvmord. (Mere om det senere i dette indlæg).
Hav strategier
Rammes du regelmæssigt at selvmordstanker er det godt at have nogle strategier klar til at dæmpe tankerne. For mange fungerer det at aflede tankerne, for eksempel ved at gå en tur, høre musik, se fjersyn eller andet der kræver dit fokus. Det er også vigtig at have nogle akut-strategier klar til hvis selvmordstanker er ude af kontrol så du kan undgå at føre dine tanker ud i livet
Hvis selvmordstankerne er voldsomme er det dem der skal i fokus. Samtidig er det også vigtigt at få arbejdet med det der forårsager tankerne om selvmord. Dette er vigtigt, da ingen er tjent med at have det så dårligt at selvmord oplevet som den eneste udvej.
Akut hjælp
Hvis alt andet ikke er muligt eller hvis du allerede har forsøgt selvmord, bør du ringe 112. Du vil så blive hentet og kørt til psykiatrisk skadestue. Der er dog også en række andre alternativer som kan hjælpe dig så du ikke når så langt ud
Psykiatrisk skadestue
Er du akut selvmordstruet har du selv mulighed for at henvende dig til psykiatrisk skadestue. Her vil du blive tilset af en læge og hvis du vurderes som værende selvmordstruet vil du typisk få en overnatning. Find oplysninger på den nærmeste psykiatriske skadestue
Livslinien
En anden mulighed er at kontakte livsliniens telefonrådgivning. Her vil du få en 100% anonym snak med en rådgiver der er uddannet i selvmordsforebyggelse. For mange er livslinien en mulighed for at få talt destruktive tanker eller selvmordstanker til ro. Et godt alternativ til et besøg på psykiatrisk skadestue. Det også en mulighed for at få en snak om hvilke andre muligheder der kunne hjælpe dig i din situation. Livsliniens telefonrådgivning har telefonnummeret 70 201 201 og har åbent fra kl. 11 om formiddagen til kl. 4 om natten. Livslinien tilbyder også rådgivning pr. email og chat. Læs mere på Livsliniens hjemmeside, hvor du også kan læse mere om selvmord end hvad jeg har skrevet i dette blog-indlæg.
Egen læge
Det er altid en rigtig god idé at henvende sig til egen læge når man har selvmordstanker. Hos din læge kan du få en kort snak, henvisning til en psykolog, medicin eller henvisning til en psykiater ud fra din læges vurdering af hvad der vil være til bedst hjælp for dig.
Lægevagten
Ringer du udenfor lægens almindelige åbningstid til du kunne henvende dig til vagtlægen. Når du ringer til lægevagten vil du komme til at tale med en læge eller sygeplejerske som vil vurdere om en samtale er tilstrækkelig eller om der er brug for et sygebesøg. Find vagtlægens telefonnummer her. Vælg din region på siden for at finde telefonnummeret til lægevagten i din region.
Hav oplysningerne klar
Uanset om du lige nu oplever at selvmordstankerne er langt væk er det en god idé at have de relevante oplysninger klar. Hvis du rammes at alvorlige selvmordstanker vil du ofte miste overblikket derfor er det en god idé at få noteret de væsentligste oplysningerne
Arbejde med selvmordstanker
Jeg arbejder som rådgiver på Livslinien og har over 500 timers erfaring med selvmordsforbyggende samtaler. Desuden har jeg arbejdet som coach og psykoterapeut siden 2011. Hvis selvmordstanker er en del af din problematik kan du overveje at kontakte mig. Jeg er ikke bange for at snakke om selvmord, samtidig med at jeg til hver en tid vil støtte dig i at se alternativer, og på det lidt længere bane med at arbejde med det der forårsager dine selvmordstanker, så du forhåbentligt slipper af med selvmordstankerne.
Jeg vil gerne understrege at et forløb som mig ikke er et alternativ til akut hjælp i det omfang der er brug for det.
Find nye muligheder
De fleste har haft tidspunkter, hvor de har oplevelsen af, at de sidder fast i et eller flere områder af deres liv. Det kan for eksempel være jobsituationen, økonomien, parforholdet eller familien. De oplever at de er et sted de ikke bryder sig om, uden at se nogen mulighed
for at komme væk eller at komme videre. Hvis du er i sådan en situation er det en god idé at træde et skridt tilbage og udvide dit perspektiv. Her er mit forslag til hvordan:
- Det første du kan gøre er at flytte fokus fra det du ikke vil og hen til det du gerne vil. Start med ukritisk at skrive alt ned du måske kunne have lyst til. Det kan hjælpe, at du forestiller dig, at alt er muligt, for at få sat fantasien og kreativiteten i gang.
- Når du er kommet op med en masse idéer, begynder du at undersøge, hvad der skal til for at føre dem ud i livet, stadig uden at forkaste nogen idéer. Hvis du vil flyve til månen, vil det måske kræve en uddannelse som astronaut, et helbredscheck og at du kontakter NASA.
- Efter at du har klarlagt alle dine idéer, begynder du at bruge dit kritiske blik. Enkelte idéer vil være urealistiske. Andre vil kræve justeringer eller en nærmere undersøgelse. Stille og roligt vil du kunne se omridset af et positivt mål. Ved at tage de første små skridt imod et mål er du i bevægelse, og på vej væk fra den fastlåste situation.
Det kan være en god idé at få en god ven til at hjælpe dig. Gerne en som kender dine potentialer og som vil udfordre dig, hver gang du siger at noget ikke er muligt.
Skru op og ned for dine følelser
Lægger du mærke til at du ser en masse ting for dig hver dag?
Hvordan disse tankebilleder påvirker os afhænger af blandt andet af måden vi ser dem for os.
Prøv med din indre syn at genkalde en situation. der var en lille smule ubehagelig. Prøv derefter at gøre følgende:
- Se situationen som om den udspillede sig foran dig.
- Gør billedet større
- Ryk billedet tættere på
- Skru op for farverne
Prøv nu at vende tilbage til den oprindelige situation og i stedet gøre følgende:
- Se situationen som den ville se ud udefra, så du kan se dig selv i situationen
- Gør billedet mindre
- Ryk billedet længere væk
- Gør billedet sort/hvid
Hvilket billede var mest ubehageligt? Det første eksempel kaldes associering, som forstærker følelser. Det andet eksempel kaldes dissociering som dæmper følelser. Du kan bruge dette til at skrue op for de positive følelser og skrue ned for de negative følelser. Det er især effektivt at være dissocieret hvis du bliver ved med at se et billede fra en ubehagelig situation igen og igen.
Mindfulness
(16. august 2014)
Hvad er Mindfulness?
Mindfulness er en praksis, der stammer fra Buddhismen. Ifølge Buddhismen er mindfulness en måde at leve på, hvor du er nærværende i nuet, opmærksom på hvad der sker omkring dig og bevarer dit fokus på det du lige nu er i gang med. Det lyder simpelt, men er i al sin simpelhed temmelig svært. Vi bruger det meste af vores tankevirksomhed ved enten at genkalde os fortiden eller forestille os fremtiden. Samtidig farer der konstant tanker igennem vores hoved som vi lader os rive med af. En effektiv måde at træne ens evne til at være i nuet er ved at meditere.
Mindfulness nåede for alvor den vestlige verden da psykologen Jon Kabat-Zinn i 1979 introducerede behandlingen Mindfulness-baseret stress reduktion (MBSR). Det blev med efterfølgende psykologiske forsøg påvist at mindfulness meditation havde en gavnlig effekt i forbindelse med stress og lindring af kroniske lidelser. Andre forsøg har påvist at mennesker der dyrker mindfulness meditation i gennemsnit er lidt gladere, lidt sundere, har et lidt mere givende parforhold og lever lidt længere end den øvrige befolkning.
Min Mindfulness praksis
For mig er mindfulness meditation en måde at falde ned på i løbet en til tider hektisk hverdag. Jeg mediterer i 20 minutter hver aften, og 3 minutter et par gange i løbet af dagen. De små meditationer bruger jeg, hvis jeg føler mig stresset eller forvirret, hvis jeg venter på noget eller som en kort pause. Hver gang jeg mediterer, starter jeg med at bemærke mine tanker, følelser og kropslige fornemmelser. Jeg accepterer alt, der er tilstede og prøver ikke at ændre noget. Derefter retter jeg fokus på mit åndedræt. Hver gang jeg bemærker at mine tanker har ført mig væk fra mit fokus retter jeg roligt mit fokus tilbage på mit åndedræt. Jeg oplever at tankerne langsomt falder til ro og, at en indre fred melder sig. Selv 3 minutter kan gøre en stor forskel.
Få mindfulness til at indgå i dit liv
Hvis du vil lære om mindfulness findes der et hav af muligheder af svingende kvalitet. Nedenfor finder du mine anbefalede veje til at stifte bekendtskab med mindfulness. Jeg håber at de kan inspirere dig og vække din nysgerrighed.
Læs Nuets kraft
Et godt sted at starte er at læse bogen Nuets kraft. Bogen er velskrevet, let læselig og tankevækkende. Da jeg læste den, læste jeg par sider hver dag og tænkte lidt over hvad jeg havde læst, inden jeg gik i seng. Hver gang jeg lagde bogen fra mig, følte jeg mig lidt mere nærværende og tilstede, end jeg var, da jeg samlede den op . Du kan købe den her og reservere den på biblioteket her.
Prøv mindfulness meditation
Måske kunne du godt tænke dig at meditere, men har ikke lyst til at sidde i en radbrækkende stilling på gulvet? Måske er du sikker på at du ikke kan finde ud af at meditere? Mindfulness meditation kan sagtens foregå på en stol. Det vigtigste når du mediterer er at slappe af og acceptere hvad der sker. En vigtig del af mindfulness meditation er at bemærke at man er blevet grebet af sine tanker eller dagdrømmer. Hver gang det sker kan du ønske dig selv tillykke fordi du er opmærksom og derefter langsomt flytte dit fokus tilbage til meditationen.
Hvis du aldrig har prøvet meditation før vil jeg anbefale at prøve det. Måske bare en aften eller en weekend. Det vil give dig en langt bedre forståelse af hvad meditation er end jeg er i stand til at give dig her.
Der er rigtig mange steder i landet, der tilbyder forskellige former for mindfulness meditation. Hvis du primært er nysgerrig kan du starte med et uforpligtende forløb på en weekend eller en aften. Det vil sikkert være nok til at stille din nysgerrighed, eller måske få dig til at blive endnu mere nysgerrig.
Lav dit eget mindfulness ritual
En anden mulighed er at udvikle dit eget lille personlige mindfulness ritual;
- Bemærk hvad du tænker, hvad du føler og hvilke følelser du har i kroppen. Er der spændinger i kroppen? Er der bestemte tanker i hovedet?
- Ret fokus imod dit åndedræt og bemærk hver eneste indånding og udånding. Måske hjælper det dig at tælle dit åndedræt: 1 indånding, 1 udånding, 2 indånding, 2 udånding. Hver gang du bemærker at dine tanker er begyndt at vandre, fører du roligt din opmærksomhed tilbage til åndedrættet, uden at kritisere dig selv.
- Ret din opmærksomhed ud imod verden og genoptag stille og roligt det du var i gang med.
Brug disse tre trin til inspiration og leg lidt med at finde ud af hvad der virker bedst for dig. Du kan vælge at have åbne eller lukkede øjne. Du kan bruge det på jobbet, under et møde, i køen i supermarkedet og når du har brug for at genvinde overblikket i stressende eller ubehagelige situationer. Et simpelt lille ritual på et par minutter i løbet af dagen kan gøre en stor forskel.
Gennemfør et introduktionsforløb med daglig meditation i 8 uger
Hvis du ønsker afprøve mindfulness med daglig meditation, vil jeg anbefale, at du vælger et introduktionskursus, hvor der indgår daglig meditation. Sådanne kurser foregår ved at deltagerne mødes til undervisning og fælles meditation en gang om ugen. Ugens øvrige dage mediterer I på egen hånd, ud fra de instruktioner I har fået på seneste øvedag. Dette er både den mest krævende og den mest givende, af de muligheder jeg har beskrevet. En række videnskabelige forsøg med hjernescanning har vist at du med 8 ugers mindfulness meditation, kan opnå en god del af det, som kan måles hos folk der har mediteret i flere år. Derfor varer de fleste introduktionsforløb med daglig meditation 8 uger.
Introduktionsforløb på 8 uger udbydes en række steder i Danmark. Prøv at søge på internettet med ordene mindfulness 8 uger København, hvor København udskiftes med det sted i Danmark, hvor du befinder dig. Hvis du mere er til et selvstudium, kan du gennemføre et 8 uger introduktionsforløb ud fra en bog. Jeg kan anbefale Mindfulness – En guide til at finde fred i en hektisk verden. Denne bog er bygget op, så du læser et kapitel om ugen i 8 uger. Desuden mediterer du hver dag, på baggrund af det seneste kapitel du har læst, med guidede meditationer som findes på en medfølgende CD. Du kan købe bogen her og reservere den på biblioteket her.
Find inspiration på internettet
Der findes en række forskellige ressourcer på internettet af svingende kvalitet. Hvis du gerne vil forsøge dig i det små på egen hånd, er dette en oplagt mulighed. Der findes både gratis apps og lydfiler med guidede meditationer, på dansk.
Skriv dine tanker ned
At skrive vores aftaler ned i en kalender har nogle oplagte fordele. Hvis vi for eksempel skal huske en aftale om 6 måneder, skriver vi den ned i vores kalender. Hvis vi ikke skriver den ned vil vi nok enten glemme aftalen eller tænke tanken ”husk min aftale” rigtig mange gange i de kommende 6 måneder.
På samme måde bliver negative tanker også ofte ved med at gentage sig. Ved at nedskrive vores tanker og de følelser vores tanker fremkalder, vil vores tanker og følelser ofte falde til ro, og en klarhed vil melde sig.
Ved at skrive vores tanker ned, begynder vi at bemærke tankemønstre, der hyppigt aflægger visit. En af mine velkendte gæster, som jeg kalder den grå sky, er en irritation og vrede, der er fremkaldt af skuffede forventninger. Typisk skyder jeg både skylden på mig selv og andre. Dette fremkalder en vrede over mig selv, over andre og over verden i det hele taget. Når jeg genkender den grå sky hilser jeg den velkommen. Jeg skriver derefter om mine forventninger, om hvad der rent faktisk skete og om hvilke tanker og følelser det frembragte. Når det er gjort falder mine tanker og mine irritation til ro og den grå sky går i opløsning.
Jeg startede med at skrive i mine tidlige teenageår. Dengang var det små notater, der emmede af indestængte følelser, som jeg ikke turde skrive ned på papiret. Efterhånden blev jeg mere modig og nedskrev alle mine tanker og følelser uden nogen form for indre censur.
I dag ser jeg mine notater som en god ven. En ven som altid har tid til mig, og som forstår at holde kæft og lytte. En ven som altid kan huske hvad jeg har sagt og aldrig glemmer det. Mine andre venner har andre kvaliteter. De kan provokere mig, komme med gode råd og bidrage med et perspektiv jeg aldrig selv ville være kommet op med.
Hvordan du kan komme i gang med at skrive
Hvis du har lyst til at begynde at skrive dine tanker ned, vil jeg anbefale dig at begynde i det små. Køb dig en notesbog og skriv et eller andet som er vigtigt for dig. Når vanen med at skrive er etableret, og du har samlet dig det nødvendige mod, vil du helt naturligt få lyst til at skrive dine tanker ned. Hvis du er bekymret for, at andre kan komme til at læse hvad du skriver, bør du finde et godt gemmested til din notesbog. Du kan også vælge at skrive på computer, hvor du kan beskytte dine notater med et kodeord.
Lær din angst at slappe af
De fleste mennesker har angst i en eller anden udstrækning. Intensiteten kan variere fra let ubehag til voldsomme angstanfald med sveden, rysten, hyperventilation og svimmelhed.
Da det er en ubehagelig følelse, sørger vi som regel for at undgå de situationer der skaber angst i vores hverdag, ofte uden at vi selv bemærker det. Derfor oplever de færreste angst i deres dagligdag. Angsten bliver først et problem hvis den stiller sig i vejen for noget som er vigtigt for dig.
I det følgende beskriver jeg nogle simple trin som du kan bruge når du vil trodse din angst. De er især effektive, hvis du har angst i forbindelse med ting som mørke, små rum, sceneskræk eller hvis du har angst i forbindelse med andre mennesker:
- Vælg dine udfordringer: Det er hårdt at trodse din angst. For at få en god effekt skal du vælge det mest udfordrende du kan gøre, hvor du er i stand til at holde ud indtil angsten styrke er faldet markant. Vælger du noget der ikke er udfordrende nok vil effekten være begrænset, vælger du noget som er for udfordrende vil du sandsynligivis afbryde øvelsen mens du stadig er bange og så øvelsen blot bekræfte dig i at du ikke kan trodse din angst.
- Planlæg din succes: Del dit mål op i små overkommelige delmål. Dine delmål skal kunne omsættes til konkret handling som ikke forudsætter at andre gør noget. Hver gang du handler på dine delmål har du taget et skridt imod det mål du har sat dig. Det er væsentligt at du betragter dette skridt som en succes uanset om resultatet var som du forventede. Efterfølgende kan du overveje om der skal justeres ud fra det du lærte ved at tage dette skridt.
- Tag fri fra din angst: Det er vigtigt at have en klar adskillelse imellem hvornår træner at trodse din angst og hvornår du holder fri fra din angst. Det fungerer godt at overvinde din angst på faste tidspunkter, hvor du sætter alt ind på at gennemføre hvad du har sat dig for. Derved slipper du for at bekymre dig om angst og overvindelse udover de fastsatte tidspunkter.
- Lær din angst at kende: Bemærk hvordan angst føles for dig – de fysiske symptomer i kroppen. Mind dig selv om at, til trods for at angst er ubehageligt, er det en naturlig følelse, og den er ikke farlig. Det kan ofte dæmpe din angst at acceptere angstens tilstedeværelse og at fokusere på at trække vejret dybt og roligt.
- Tal med andre om din angst: Det kan være en stor hjælp at tale med dine nærmeste om din angst. Det at du får en andens perspektiv på din angst kan være et vigtigt skridt i forhold til at overvinde angsten.
Det tager tid at arbejde med sin angst. Tag små skridt, vær vedholdende og tålmodig. Så skal det nok lykkedes for dig.