Angst og Bekymringer

Kort om angst

Angst-kvinde
Angst og bekymringer kan optræde i forskellige former og voldsomheder. For nogen kommer angstanfald som lyn fra en klar himmel, for andre kommer det krybende og bliver langsomt værre og værre.

Der er også andre der oplever angst som en evig bekymring eller nogen som afholder dem fra at gøre bestemte ting. For eksempel talte jeg med en buschauffør som var blevet bange for at køre bus og derfor var sygemeldt i længere periode.

De forskellige former for angst

Se en kortfattet oversigt over de mest normale former for angst og nogle af deres symptomer (fold ud):

 • Panikangst
  • Voldsomme angstanfald der kommer som lyn fra en klar himmel.
  • Symptomer (ved angstanfald): intens rædsel, voldsom trykken for brystet og åndedræts besvær. Følelse af at man skal dø.
 • Generaliseret angst
  • Anspændthed, katastrofetanker og overdreven bekymring over usandsynlige farer
  • Symptomer: konstant anspændthed og uro i kroppen og tankerne
 • Social angst
  • Frygt for at tage sig dårligt ud i andre øjne.
  • Symptomer: Rødmen, rysten og i at være mundlam
 • Fobi
  • Frygt for specifikke ting. For eksempel edderkopper, lukkede rum, at flyve, eksamen, at stå på en scene, at holde tale
  • Symptomer: Handlingslammelse, voldsom trang til at flygte og mange af symptomerne fra panik angst

Fælles for alle former for angst er, at vi bevidst eller ubevidst prøver at undgå det vi er bange for. Jeg har en ven der lider af let kalustrofobi og flyskræk, hvilket betyder at han foretrækker trapperne frem for elevatoren og tog og færge frem for fly. Er du så bange at du undgår sociale sammenhænge, at købe ind eller at forlade dit hjem, kan det være meget begrænsende for dit liv.

Et konkret forløb med angst

Jeg blev kontaktet af en kvinde, der var på vej tilbage til livet efter 7 måneders svær depression med selvmordstanker, hvor hun havde svært ved at gøre andet end at ligge i sin seng. Da hun kom til mig var depression stadig tilstede. Samtidig kæmpede hun med vrede, utryghed, angst, skam, dårlig selvværd og generelt opgivenhed. Om hendes forhold til sine forældre sagde hun at de begge på 5 minutter kunne sende hende ca. 3 uger tilbage i en tung depression. Hun havde derfor valgt at bryde helt med dem. Hun både elskede dem og hadede dem, hvilket også var et vigtigt tema for hende.

I vores arbejde med angst fandt vi ud af at hendes angst primært var  generaliseret angst og social angst. Vi undersøgte i hvilke sammenhænge angsten kom til udtryk og hvordan den modarbejdede hendes bestræbelser på at få et normalt liv op at stå. For hende var vores vigtigste fokus, hvordan hun kunne få mere tryghed ind i hendes hverdag.

Parallelt med arbejdet med den nuværende situation arbejdede vi også med hendes fortid. Meget af arbejdet foregik ved at hun rettede opmærksomheden indad. Vi tænkte vi os tilbage til hendes barndom, som hun oplevede den i børnehøjde. Hendes tanker fæstnede sig ved forskellige situationer, hvor det havde være hårdt at være lille hende. Nænsomt levede vi os ind i nogle af situationerne, og gav hende mulighed for, som barn, at udtrykke hendes sorg, bekymring og vrede. Hun havde aldrig havde før fået lov til at give udtryk disse indestængte følelser, som hun stadig som voksen bar rundt på. Mens hun levede sig ind i situationen, anerkendte vi hende, for at det havde gennemlevet denne vanskelige situation og gav hende den anerkendelse, støtte, kærlighed og forståelse, som hun havde brug for. Vi opdaterede også nogle af de erindringer, hun skammede sig over, der var anskuet ud fra et barns perspektiv. Set med vores voksne øjne tydeligt at se, at der ikke var noget at skamme sig over.

Læs om videre om depression og nedtrykthed

Tilbage til forsiden