Lær din angst at slappe af

Stablede stenDe fleste mennesker har angst i en eller anden udstrækning. Intensiteten kan variere fra let ubehag til voldsomme angstanfald med sveden, rysten, hyperventilation og svimmelhed.

Da det er en ubehagelig følelse, sørger vi som regel for at undgå de situationer der skaber angst i vores hverdag, ofte uden at vi selv bemærker det. Derfor oplever de færreste angst i deres dagligdag. Angsten bliver først et problem hvis den stiller sig i vejen for noget som er vigtigt for dig.

I det følgende beskriver jeg nogle simple trin som du kan bruge når du vil trodse din angst. De er især effektive, hvis du har angst i forbindelse med ting som mørke, små rum, sceneskræk eller hvis du har angst i forbindelse med andre mennesker:

  • Vælg dine udfordringer: Det er hårdt at trodse din angst. Vælg et område med mild eller moderat angst, og hvor du forventer at du vil kunne trodse din angst. (Der findes andre fremgangsmåder der er mere velegnede til voldsom angst)
  • Planlæg din succes: Del dit mål op i små overkommelige delmål. Dine delmål skal kunne omsættes til konkret handling som ikke forudsætter at andre gør noget. Hver gang du handler på dine delmål har du taget et skridt imod det mål du har sat dig. Det er væsentligt at du betragter dette skridt som en succes uanset om resultatet var som du forventede. Efterfølgende kan du overveje om der skal justeres ud fra det du lærte ved at tage dette skridt.
  • Tag fri fra din angst: Det er vigtigt at have en klar adskillelse imellem hvornår du vil overvinde din angst og hvornår du holder fri fra din angst. Det fungerer godt at overvinde din angst i små korte tidsintervaller, hvor du sætter alt ind på at gennemføre hvad du har sat dig for. Derved slipper du for at bekymre dig om angst og overvindelse udover disse korte tidsintervaller.
  • Lær din angst at kende: Bemærk hvordan angst føles for dig – de fysiske symptomer i kroppen. Mind dig selv om at, til trods for at angst er ubehageligt, er det en naturlig følelse, og den er ikke farlig. Det kan ofte dæmpe din angst at acceptere angstens tilstedeværelse og at fokusere på at trække vejret dybt og roligt.
  • Tal med andre om din angst: Det kan være en stor hjælp at tale med dine nærmeste om din angst. Det at du får en andens perspektiv på din angst kan være et vigtigt skridt i forhold til at overvinde angsten.

Det tager tid at arbejde med sin angst. Tag små skridt, vær vedholdende og tålmodig. Så skal det nok lykkedes for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *