Selvmordstanker


Selvmord er et tabu. Der tales ikke om det og ofte er dette en væsentlig del af problemet. Jeg arbejder som rådgiver på Livsliniens telefonrådgivning. Mit håb med dette indlæg er at nå ud til nogle af dem, der går med deres tanker helt alene. Har du selv haft tanker om selvmord? Har du turdet dele det med nogen? Noget af det vigtigste når man har tanker med selvmord er at undgå at de vokser sig større og ender i selvmordsforsøg.

(Om at være pårørende eller efterladt)

Pårørende

At være tæt på en person der overvejer selvmord, er for mange en voldsom og stressende oplevelse, der sætter sig dybe spor i ens psykiske velbefindende og livskvalitet. Ofte er det en langstrakt og konstant frygt, for at den selvmordtruede tanker om selvmord føres ud i livet. Dette er blandet med en afmagt i forhold til muligheder for at hjælpe. Presset øges yderligere hvis den selvmordstruede har flere selvmordsforsøg bag sig.

Når jeg rådgiver pårørende er mine to vigtigste råd ofte disse:

 • At være der for den selvmordstruede.
  • Ofte er en god indgangsvinkel at undgå at al samvær handler om selvmord. Årsagen til selvmordstanker er ofte nogle problemer i livet, som den selvmordstruede måske har gået alene med lidt for længe.
  • Samtidig kan det også vigtigt at få kommunikeret klart hvor du står, hvilket ofte vil være at den selvmordstruede har brug for professionel hjælp. Hvis du kan gå med den selvmordstruede til læge er det rigtig godt. Et andet alternativ er at kontakte Livslinien som tilbyder 100% anonym rådgivning over telefonen eller chat.
  • Desuden er det også en god idé at sikre sig at den selvmordstruede er klar over muligheden for at ringe 112 i akutsituationer og evt. andre akutmuligheder.
 • At passe på sig selv.
  • Dels ved at sætte nogle klare grænser for hvor meget man ønsker at være der for den selvmordstruede.
  • Dels at få “læsset af” hos en anden. Det kan for eksempel være en ven, en psykolog eller Livslinien.

Efterladt

At miste en person til selvmord er for mange en traumatisk begivenhed. Dels er det altid en voldsom oplevelse når andre mennesker går bort. Med selvmord er dette ofte suppleret med dårlig samvittighed og en meningsløshed. Desuden kæmper mange efterladte med en vrede imod den afdøde hvilket øger den dårlige samvittighed yderligere. Det vigtigste for at komme videre som efterladt er at du får snakket om de tanker og følelser som plager en. Det kan for eksempel være en ven, en psykolog eller Livslinien

Tal om selvmord:

Noget af det vigtigste er at få snakket med andre om sine tanker, da det at få sat ord på tankerne gør at man ikke oplever at man skal gå med det helt alene med disse tanker. For de fleste vil det at få sat ord på sine tanker i sig selv få tankerne til at blive mere rolige.

Hav strategier

Rammes du regelmæssigt at selvmordstanker er det godt at have nogle strategier klar til at dæmpe tankerne. For mange fungerer det at aflede tankerne, foreksempel ved at gå en tur, høre musik, se fjersyn eller andet der kræver dit fokus. Det er også vigtig at have nogle akut-strategier klar til hvis selvmordstanker er ude af kontrol så du kan undgå at føre dine tanker ud i livet

Hvis selvmordstankerne er voldsomme er det dem der skal i fokus. Samtidig er det også vigtigt at få arbejdet med det der forårsager tankerne om selvmord. Dette er vigtigt, da ingen er tjent med at have det så dårligt at selvmord oplevet som den eneste udvej.

Akut hjælp

Hvis alt andet ikke er muligt eller hvis du allerede har forsøgt selvmord, bør du ringe 112. Du vil så blive hentet og kørt til psykiastrisk skadestue. Der er dog også en række andre alternativer som kan hjælpe dig så du ikke når så langt ud

Psykiatrisk skadestue

Er du akut selvmordstruet har du selv mulighed for at henvende dig til psykiatrisk skadestue. Her vil du blive tilset af en læge og hvis du vurderes som værende selvmordstruet vil du typisk få en overnatning. Find oplysninger på den nærmeste psykiatriske skadestue

Livslinien:

En anden mulighed er at kontakte livsliniens telefonrådgivning. Her vil du få en 100% anonym snak med en rådgiver der er uddannet i selvmordsforebyggelse. For mange er livslinien en mulighed for at få talt destruktive tanker eller selvmordstanker til ro. Et godt alternativ til et besøg på psykiatrisk skadestue. Det også en mulighed for at få en snak om hvilke andre muligheder der kunne hjælpe dig i din situation. Livsliniens telefonrådgivning har telefonnummeret 70 201 201 og har åbent fra kl. 11 om formiddagen til kl. 4 om natten. Livslinien tilbyder også rådgivning pr. email og chat. Læs mere på Livsliniens hjemmeside, hvor du også kan læse mere om selvmord end hvad jeg har skrevet i dette blog-indlæg. Læs blandt andet om SOS-projektet, som er et forsøg med online behandling af selvmordtanker, som indtil videre har vist lovende resultater.

Egen læge

Det er altid en rigtig god idé at henvende sig til egen læge når man har selvmordstanker. Hos din læge kan du få en kort snak, henvisning til en psykolog, medicin eller henvisning til en psykiater udfra din læges vurdering af hvad der vil være til bedst hjælp for dig.

Lægevagten

Ringer du udenfor lægens almindelige åbningstid til du kunne henvende dig til vagtlægen. Når du ringer til lægevagten vil du komme til at tale med en læge eller sygeplejerske som vil vurdere om en samtale er tilstrækkelig eller om der er brug for et sygebesøg. Find vagtlægens telefonnummer her. Vælg din region på siden for at finde telefonnummeret til lægevagten i din region.

Hav oplysningerne klar

Uanset om du lige nu oplever at selvmordstankerne er langt væk er det en god idé at have de relevante oplysninger klar. Hvis du rammes at alvorlige selvmordstanker vil du ofte miste overblikket derfor er det en god idé at få noteret de væsentligste oplysningerne

Arbejde med selvmordtanker

Jeg arbejder som rådgiver på Livslinien og har over 500 timers erfaring med selvmordsforbyggende samtaler. Desuden har jeg arbejdet som coach og psykoterapeut siden 2011. Hvis selvmordstanker er en del af din problematik og du har brug for akut behandling kan du overveje at kontakte mig. Jeg er ikke bange for at snakke om selvmord, samtidig med at jeg til hver en tid vil støtte dig i at se alternativer, og på det lidt længere bane med at arbejde med det der forårsager dine selvmordstanker, så du forhåbeligt slipper af med selvmordstankerne.

Jeg vil gerne understrege at et forløb som mig ikke er et alternativ til akut hjælp i det omfang der er brug for det.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *