Dilemmaer og svære valg

Kort om dilemma og svære valg

Kvinde grubler over dilemmaAlle mennesker løser utallige små dilemmaer hver eneste dag. Som regel ud fra et blanding af fornuft, impuls og vaner. Hvilken fod tager du først ud af sengen? Hvilket tøj tager du på? Hvad skal du spise til aftensmad?

I andre mere afgørende valg kan det ofte opleves som vigtigt at vælge helt det rigtige. Muligheden for at vælge forkert kan være skræmmende og kan måske afholde dig fra at vælge. Det er typisk sådan et dilemma opstår.

En kvinde der var gift med en mand som hun ikke længere elskede og som de seneste 15 år havde udsat hende for daglige psykiske overgreb. En anden kvinde kunne ikke beslutte sig for om hun ville tilgive sin kæreste, der havde været hende utro i en længere periode. En mand på 10. år sad fast i et job der lå langt under hans kompetenceniveau.

Når jeg møder dilemmaer som disse i min coaching, skelner jeg ikke imellem rigtige eller forkerte valg. I stedet undersøger vi hvilke forskellige muligheder der er til stede og vurderer positive og negative konsekvenser af de forskellige muligheder. Typisk er der konskevenser for dig selv, for andre der skal vejes op imod hinanden. Der er også kortsigtede og langsigtede konsekvenser.

Jeg hverken kan eller vil træffe dit valg for dig. Jeg vil heller ikke forsøge at få dig til at træffe dit valg før du er klar til det. Det jeg kan hjælpe dig med er at nå den afklaring og beslutsomhed som gør at du er i stand til at træffe dine egne valg.

Et konkret forløb med en mand med et dilemma

Jeg blev kontaktet af en mand, der havde et rigtig godt job han var glad for og en lovende karriere.

Han problem var dog at han job og karrieremuligheder krævede at han boede i Jylland. Hans kæreste, hans lejlighed og hans liv var i København.

Han havde valget imellem at opgive sit drømmejob og sin karriere eller opgive hans liv i København. Da han mødte mig havde han efterhånden en del år udskudt valget ved at tilbringe hverdagene på arbejdet i Jylland og weekenden hjemme i København. Han sagde at han havde brug for  afklaring og brug for at træffe et valg.

Det der fik ham til at nå til at valg var, da jeg bad ham om at forestille sig de to valg et af gangen og mærke efter hvad der skete i kroppen. Da han var rationelt anlagt og ikke var vant til at mærke efter i kroppen, tog det en del tid at få kontakt med hans følelser. Han beskrev for mig hvordan at det ene mulighed mærkedes som en tung knugen i maven, mens den anden mulighed mærkedes som en dejlig kilden i maven. Derefter var han ikke længere i tvivl om hvad han skulle vælge.

Læs om videre om negative tanker

Tilbage til forsiden